jaartraject

Het jaartraject bij Studio 307 is een onderzoekgerichte opleiding. Er wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan verschillende onderzoeken, zoals signatuuranalyses, waarbij je de inhoud, stijl en werkmethode van fotografen onderzoekt, maar er wordt vooral onderzoek gedaan naar jouw onderwerp en/of thematiek. Denk hierbij niet alleen aan fotografie maar ook andere bronnen, van wetenschappelijke artikelen tot po√ęzie. Je ontwikkelt je in de breedte, niet alleen de diepte.

Jouw project wordt onderverdeeld in hoofdstukken die zullen bestaan uit teksten, onderzoek en fotografie. Zo werk je steeds aan verschillende hoofdstukken en presenteer je deze aan jouw groep. In zowel de Werkbespreekles (WB) als de Presentatieles (P) begint de feedback na jouw presentatie en vragen. De lessen zijn dus gebaseerd op jouw eigen inbreng.

Werkwijze

Ieder project begint met conceptontwikkeling en het maken van hoofdstukken. Vanaf de beginfase van het project ga je je verdiepen in en schrijven over jouw onderwerp en thematiek. Je schrijft gedurende het hele jaartraject en werkt zo o.a. aan een artist statement en jouw projectomschrijving. Daarnaast doen we ook onderzoek, naar andere fotografen, kunstenaars en projecten. Er kan ook informatie (geen fotografie) van buitenaf gezocht worden, het gaat hierbij om aanverwante informatie ten behoeve van je onderwerp en thematiek zoals interviews, artikelen, verhalen, mythen of iets anders wat de inhoud van het project ten goede komt en breder maakt. En uiteraard bespreken we iedere les beeld dat je hebt gemaakt.

Naast het begeleiden van jouw project voeren we ook gesprekken over het vak en alles wat er in de praktijk bij komt kijken, van het aanvragen van subsidies tot het benaderen van, voor jouw werk, geschikte podia.

Doel

We werken toe naar een duidelijke presentatievorm en je weet waar en hoe je werk het beste tot zijn recht komt. Ook weet je hoe je het moet aanbieden of hoe je bijvoorbeeld een mooie publicatie kunt maken. Het project moet de volgende stap zijn in jouw ontwikkeling als maker. Ook maken we eens in de anderhalf jaar een grote tentoonstelling met alle deelnemers. Hier krijgt ieders werk een podium en leer je hoe je een tentoonstelling van grote omvang organiseert.